“En wat betreft de rolstoel, het zijn eigenlijk mijn benen geworden”


Marjo (beleidsmedewerker gemeente Nijmegen) en ik (student maatschappelijk werk en dienstverlening HAN) gaan samen in gesprek met Maaike Smit. Maaike is erg gastvrij en biedt ons direct een kopje koffie aan. We nemen plaats op de bank.

WMO voorzieningen hebben mijn levenskwaliteit verbeterd
De fysieke gezondheid van Maaike is in de loop der jaren achteruit gegaan, zo vertelt ze. Het ging van lopen met één kruk naar twee krukken en uiteindelijk belandde zij in een rolstoel. Vijftien jaar geleden heeft Maaike een nieuwe heup gekregen en vanaf dat moment was afgelopen met het lopen. Maaike heeft toen via de WMO een rolstoel, traplift, steunbeugels en een handbike gekregen. Deze voorzieningen hebben haar levenskwaliteit verbetert. “Zonder deze hulpmiddelen kun je niet doen wat je wil, wat je daarvoor wel gewend was” vertelt ze. Door deze voorzieningen kreeg ze haar bewegingsvrijheid terug en kon ze zelfstandig de trap weer op. “En wat betreft de rolstoel het zijn eigenlijk mijn benen geworden”. Maaike komt nu overal met de rolstoel en dat verrijkt haar leven. Twee jaar geleden had Maaike een nieuwe rolstoel nodig omdat haar rolstoel al negen jaar oud was, ze heeft toen via de WMO een nieuwe rolstoel gekregen. Door deze voorziening kan Maaike blijven werken als maatschappelijk werker in de verslavingszorg. Dit had zonder de rolstoel niet gekund. Maaike gaat zelf met de auto naar haar het werk. Hiervoor heeft ze haar auto aan laten passen. Deze aanpassing is niet uit de WMO gefinancierd, maar heeft ze zelf betaald. Ook de handbike (die ze wel via de WMO heeft gekregen) heeft haar leven verrijkt. Dit is een fiets die ze aan de rolstoel kan koppelen en ze kan met haar handen als ware trappen. Door deze voorziening kan ze heerlijk fietsen in de zomer met haar partner. De handbike heeft de wereld voor haar om een andere manier verrijkt. Op de handbike voelt Maaike weer de wind in haar haren, de zon op haar gezicht en alle geluiden om haar heen, het geeft haar vrijheid.

Van acceptatie naar tevredenheid
Een aantal jaar geleden heeft Maaike een aanvraag gedaan voor een WMO aanpassing voor haar keuken. Deze voorziening heeft Maaike toen niet gekregen omdat haar beperking alleen maar achteruit zal gaan in de toekomst. De gemeente investeerde daarom niet meer in deze voorziening en mevrouw is toen geadviseerd om te verhuizen naar een aangepaste woning. Maar Maaike ziet verhuizen helemaal niet zitten omdat ze nog goede en fijne herinneringen aan het huis heeft. “Voorlopig zit verhuizen er nog niet in” vertelt ze. Maaike had liever de aanpassing aan de keuken wel gehad, omdat het haar leven natuurlijk wel makkelijker maakt, en met het oog op de toekomst. Maar ze heeft de situatie geaccepteerd en vertelt “ik kan nog wel wat uit een keukenkastje pakken, maar als dat straks niet meer kan dan wordt dat gewoon allemaal lastiger. Natuurlijk zou ik dat wel graag willen, maar ik snap de andere kant ook, dat zijn nou eenmaal de regels.” De ervaringen die Maaike heeft met de WMO zijn positief. De meeste voorzieningen die Maaike heeft aangevraagd heeft ze gekregen. Heel eenvoudig met een keukentafelgesprek werd er gekeken of ze in aanmerking kwam voor de betreffende voorziening.

Het zijn de kleine dingen waar je tegen aan loopt
Drempeltjes in huis, stoepjes in de buurt, losliggende tegels en hekjes in het park. Maaike vertelt dat ze wel eens een wandeling maakt, in het park, in de buurt. “In een rolstoel is de wandeling al een hele opgave” vertelt ze. Ze komt veel obstakels tegen waar je als normaal functionerend mens niet bij nadenkt. Van een stoep die niet aansluit bij het wegdek tot aan fietspoortjes waar je maar net tussen door kan. Voor mensen in een rolstoel zijn dit helaas grote obstakels. Wat betreft de drempels in huis heeft ze gelukkig hulp gehad van een handige vriend. Ook haar man helpt waar nodig. WMO voorzieningen maken het dagelijks leven voor Maaike makkelijker en voor mijn gevoel kan ze zich op deze manier goed redden.

*Maaike Smit is een verzonnen naam, wegens privacy redenen.  

Nijmegen,  4 juli 2017

Auteur: Nick Deussen