Iedereen kan in die situatie komen!


Een HBO/diploma is geen garantie
We lopen binnen in het wijkcentrum waar het al aardig druk is op de vroege ochtend. Vandaag hebben Fahad en ik ons eerste gesprek over het onderwerp ”financieel opvoeden”. We kijken wat rond opzoek naar de receptie om ons te melden, maar al snel komt er een enthousiaste vrouw op ons aflopen. ”Zijn jullie Fahad en Sytske? Ik ben Irene en volgens mij hebben wij een afspraak nu he? ” ”Dat klopt!” zegt Fahad. Na een korte kennismaking gaan we in de hal zitten waar we ons gesprek gaan voeren.

Op onze vraag wat haar motivatie is om mee te doen geeft ze als antwoord; ”Ik vind het belangrijk om te laten zien dat iedereen in de situatie kan komen waar ik in terecht ben gekomen. Ik heb een HBO diploma, maar dat geeft geen garantie om geen geldzorgen te hebben.” Irene heeft ongeveer 7 jaar op bijstandniveau geleefd en nu heeft ze sinds 1,5 jaar weer een baan op HBO niveau.

Wat je niet hebt kan je niet uitgeven
Al snel komen we tijdens ons gesprek op haar dochtertje van 8 jaar en hoe Irene omgaat met het geven van zakgeld. ”Nou ze krijgt sinds haar 6e zakgeld en dan krijgt ze 1 euro per week. Nu zou ze wel iets meer mogen, maar omdat ze enig kind is komt het niet in haar op om meer zakgeld te vragen. ‘Zelf kreeg Irene op latere leeftijd zakgeld. ”Ik denk vanaf 12 of zo. Ik ben in de jaren 70 opgegroeid. Ik ben natuurlijk opgevoed met het idee wat je niet hebt kan je niet uitgeven en dat wil ik ook aan mijn dochter meegeven.” Ik vraag aan haar hoe ze dat precies wil meegeven aan haar dochtertje.

” Nou, wat ik laatst recentelijk heb gedaan is zeg maar ja een lijstje opgehangen in huis en dat heet de zakgeld verdubbelaar en dat is dat ze een paar taakjes moet verrichten in huis, afwassen dat soort zaken, of op tijd opstaan op school. Dat is namelijk ook wel een punt. En als ze dat doet dan verdubbel ik die week haar zakgeld, dus 2 euro.  Het gaat erom, je hebt een wens en daar hangt een prijskaartje aan. En dan moet je maar gaan sparen. En nu komen er taakjes bij om het idee in dat hoofdje te nestelen van je kunt ook geld verdienen. Je kunt er ook dingen voor doen zodat je meer geld hebt dan alleen maar dat zakgeld.”

Grote mensen zaken
Fahad is geïnteresseerd in het verschil tussen nu en 2 jaar geleden, toen Irene en haar dochtertje nog rond het bijstandsniveau leefde.” Kijk het is natuurlijk een voordeel dat ik maar 1 kind heb en dat ze nog jong is. Sommige hebben 3 kinderen en daarvan 2 tieners. Dat mensen dat redden snap ik ook niet! Nu koop ik voor haar bijvoorbeeld wel eens een cadeautje.En in de jaren dat ik een laag inkomen had, ik gaf gewoon niks voor mezelf uit. Nooit kleren, nooit uitgaan of wat dan ook, Omdat je toch wil dat je kind er leuk uitziet. Je wil niet dat je kind te kort komt. Je wil haar ook niet betrekken bij de financiële zaken. Dat zijn grote mensen zaken daar heeft ze niks mee te maken.”

Na ongeveer een half uur zit het gesprek erop. ”Hartelijk dank voor u deelname, Irene.” Waarop ze zegt dat het een heel mooi initiatief is en dat het erg belangrijk is om mensen in de bijstand hun verhaal te laten doen. Wanneer Fahad en ik naar buiten lopen beseffen wij dit ook. Het ís ook heel belangrijk om mensen in de bijstand hun verhaal te laten doen.

* De naam in dit verhaal is veranderd om privacy redenen

Nijmegen, juni 2017

Auteur: Sytske Meuwissen