‘Ik ga deze zomer voor het eerst weer een berg beklimmen’


Samen met beleidsmedewerker Geerte sta ik op de stoep bij meneer Graat. We worden direct vriendelijk ontvangen in zijn bovenwoning.

Meneer vertelt dat hij op 11 januari 2016 een herseninfarct had. Vier maanden heeft hij moeten revalideren. Op advies van de kliniek is er tijdens zijn revalidatie contact opgenomen met de WMO voor een gesprek met een consulent. Zodat de ondersteuning die thuis geregeld moest worden tijdig kon worden aangevraagd. Helaas heeft het gesprek een tijd op zich laten wachten en heeft het vijf à zes weken geduurd voordat meneer naar huis kon. Uiteindelijk had hij een keukentafelgesprek met een WMO consulent van het wijkteam. ‘We hadden wel het idee dat we begrepen werden’, geeft meneer aan.

Rolstoel en traplift
‘Een rolstoel was nodig voor langere afstanden, maar gelukkig staat deze stof te happen in de gang omdat ik hem niet meer hoef te gebruiken’. Ook was er behoefte aan een traplift voor de slechte dagen omdat meneer op een bovenwoning woont. Maar de communicatie tussen de firma van de trapliften en de WMO consulent was, aldus meneer, erg slecht met als gevolg dat de traplift er niet was op het moment dat meneer uit de kliniek ontslagen werd en thuis kwam. ‘Dat waren niet echt veilige situaties. Maar het alternatief was niet naar huis mogen en als je 4 maanden ergens anders verblijft en je ziet je huis alleen op Streetview, dan wil je toch naar huis!’ Gelukkig werd de traplift redelijk snel daarna opgeleverd.

Nu is hij inmiddels zover hersteld dat hij de traplift grappend de ‘waslift’ kan noemen, omdat hij de traplift alleen nog nodig heeft op slechte dagen en verder vooral gebruikt om de was mee naar boven te nemen.

Revalidatie
‘De verwachting was dat ik nooit meer iets zou kunnen met mijn arm’ geeft meneer aan. Doordat hij een spasme heeft gehad, kon hij zijn arm lang niet gebruiken. Inmiddels heeft meneer botox gekregen om spieren te verslappen. Hierdoor kan de arm weer gestrekt worden en kunnen zijn vingers weer gebruikt worden. Het geeft hem de mogelijkheid om weer auto te rijden. ‘Ik ben nogal een stijfkop en een doorzetter en dit heeft mij veel goodwill gegeven bij mijn therapeut. Ik heb hierdoor extra lang de mogelijkheid gekregen om te revalideren. Ik ga deze zomer voor het eerst weer een berg beklimmen.’ zegt meneer trots.

De badkamer
Ook de badkamer moest aangepast worden omdat de douchebak te hoog was. ‘Op dit moment loop ik weer als een kievit, zeggen mijn therapeuten maar in het begin was het best gevaarlijk’, geeft meneer aan. Maar omdat de douche ouder dan zoveel jaar zou zijn, is hij volgens de WMO consulent afgeschreven en moest de verbouwing van de badkamer helemaal zelf betaald worden door meneer Graat en zijn vrouw. Hier zijn ze erg ontevreden over. Ze hebben veel discussies gevoerd maar helaas is dit nooit op de juiste manier opgelost.

Contact met de WMO consulent
Meneer geeft aan het contact met de WMO consulent als lastig en moeizaam te hebben ervaren. Zijn vrouw en hij mochten de consulent niet rechtstreeks benaderen, maar dit moest via een STIP. Toen de consulent een keer terug heeft gebeld, heeft de consulent, volgens meneer, aangegeven dat het niet de bedoeling was dat ze hem benaderden voor contact. De consulent zou zelf contact opnemen als dat nodig was. ‘Wij dachten: vanuit jou komt niks dus we trekken zelf wel aan de bel’, zegt meneer. Hierover is een klacht ingediend en meneer is bij het Sociaal Wijkteam geweest om zijn onvrede te kunnen uitspreken. Helaas is het gesprek niet naar tevredenheid verlopen. In het gesprek over de klacht heeft de consulent ontkend dat hij op deze manier is omgegaan met meneer. Daarna is er geen contact meer geweest met het wijkteam en de WMO consulent.

Het was een hobbelig traject, geeft meneer aan. Voor zijn vrouw was de periode loodzwaar als mantelzorger en voor meneer waren er veel zorgen die niet bespreekbaar konden worden gemaakt door het slechte contact met de WMO consulent. Door alle fijne hulp van de mensen in hun nabije omgeving hebben ze het huis zelf aan kunnen passen.

*Meneer Graat is een verzonnen naam, om privacy redenen.

Nijmegen, juli 2017

Auteur: Eline van Haren