Tips voor publiceren


Wanneer je een account hebt kun je eenvoudig een verhaal schrijven voor verhalenkamernijmegen.nl. Hieronder staan wat tips om je verhaal goed in te voeren.

Tekst invoeren

Nadat je jezelf hebt aangemeld kun je via het kiezen van “Berichten” aan de slag. Je ziet daar verhalen die je al eerder hebt aangemaakt en je ziet er een knop met de tekst “Nieuw bericht” om met een nieuw verhaal te starten. Het scherm om je tekst te bewerken ziet er uit zoals hieronder getoond.

Je voert altijd als eerste een titel in en schrijft daarna je verhaal. Daarbij kun je gebruik maken van de menuopties en knoppen die je boven het tekstscherm ziet om de tekst op te maken. Maar… hou de opmaak bij voorkeur zo eenvoudig mogelijk! Hieronder staan een paar afspraken over hoe we verhalen opmaken.

Kopjes

  • Voor kopjes in je tekst maak je gebruik van de stijl “Koptekst 2”. Daarvoor selecteer je de tekst die je als kopje wilt gebruiken, klikt het boxje open bij “Alinea (met zwart driehoekje)” en kiest daar “Koptekst 2” (is het echt nodig om meer niveaus te onderscheiden dan kies je op dezelfde manier voor “Koptekst 3” om een volgend niveau kopjes te maken)
  • Om in de tekst citaten (“quoots”) op te nemen maak je gebruik van de stijl “blockquote”. Dit gaat nu door de tekst te selecteren en dan te kiezen voor de menu’s: Stijl -> Stijlen -> Blokken -> Blockquoot.

Afbeeldingen

  • Je kunt afbeeldingen in je tekst invoegen via de knop “Media toevoegen”. Je kunt dan kiezen voor een al eerder gebruikte afbeelding of voor het toevoegen van een nieuwe afbeelding. Bij voorkeur gebruik je een afbeelding die je naar de website stuurt via “Bestanden uploaden”. Daarmee kun je een eigen afbeelding naar de website sturen en gebruiken.

Let op: gebruik alleen afbeeldingen die je mag gebruiken! 

Voor de meeste foto’s op internet geldt dat je vooraf toestemming voor gebruik bij de eigenaar moet vragen. Gelukkig zijn er ook afbeeldingen waarbij dit niet nodig is. Daarbij is het vaak verplicht om bij de foto eigendomsgegevens te tonen. Onder de foto zet je dan bijv. informatie in de vorm: [afbeeldingstitel] [auteur] [bron] [licentie] (meer info: Creative Commons licenties).

Maar je kunt het jezelf gemakkelijk maken door:

  • zelf een foto te maken en die te gebruiken of
  • door een passende foto te zoeken op een site met rechtenvrije foto’s. Daarvoor geldt dat ze onder vallen de zogenaamde  “Creative Commons Zero (CC0) licentie” vallen waarmee de maker heeft aangegeven dat hij afziet van eigenaarsrechten. Goede sites waar je rechtenvrije foto’s vindt zijn: PixabayPexels en Unsplash.

Let op: als je mensen op de foto zet zul je goed moeten afspreken dat ze akkoord gaan met gebruik!